dijous, 12 de novembre del 2015

TIPUS D'ESTRUCTURES 3

ESTRUCTURES ENTRAMADES: Són les estructures utilitzades en a construcció d'edificis i habitatges. Està constituïda per barres de formigó o acer unides de manera rígida formant un *emparrillado. Cada part de l'estructura té una missió específica.




En el sòl que trepitgem només veiem rajoles, però sota elles ens trobem amb una estructura anomenada forjat format per barres i farcit. El forjat transmet el nostre pes i el de tots els objectes existents a l'habitació cap a les bigues, elements horitzontals amb forma de prisma rectangular i sotmeses a un esforç de flexió.



Les bigues que van dins del forjat reben el nom de bigueta, bigues petitones. Les bigues es recolzen en els pilars i els transmeten el pes. Els pilars són verticals i s'encarreguen de portar el pes fins a la fonamentació. Estan sotmesos a esforços de compressió, és a dir, aixafats entre les bigues i fonaments. Els pilars circulars es diuen columnes i si estan pegats a la paret pilastres.





El pes total no va directament al sòl perquè s'enfonsaria, per evitar que els pilars es clavin en el terreny, es recolzen en la fonamentació, element intermedi que actua a manera de sabates per a l'edifici. La fonamentació pot fer-se amb sabates, lloses de fonamentació i pilotis, depenent de la naturalesa i característiques del terreny.

Les lloses i pilotis s'utilitzen en terrenys molt tous. Aquests elements es poden fabricar de diferents materials, sent els més usats l'acer i el formigó armat per la seva gran resistència. La fusta se sol utilitzar com a element decoratiu en estructures.


Els perfils s'utilitzen en nombroses estructures, sobretot metàl·liques. Són barres que tenen diferents seccions, depenent dels esforços que han de suportar. Amb els perfils s'aconsegueixen estructures més lleugeres que suporten grans pesos amb menys quantitat de material, els perfils oberts s'adapten molt bé als esforços de compressió.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada