dijous, 12 de novembre del 2015

ESTRUCTURES

Les estructures, tant les naturals com les creades per l'Home, són sistemes que de forma estable -sense caure, ni trencar-se- suporten pesos en una posició determinada.

Quines condicions ha de complir una estructura per funcionar bé? 


En una estructura valorem de forma independent, les següents qualitats:

  • Estabilitat.- Ha d'aconseguir que l'objecte sigui estable, no bolqui amb facilitat. Per a això el centre de gravetat deu estar el més a prop possible de la seva base.
  • Resistència.- Ha de suportar els esforços als quals es veu sotmesa sense trencar-se.
  • Deformació controlada.- Ha de deformar-se sempre dins dels límits que permeten a l'objecte per al compliment de la seva funció.

Aquestes condicions són independents, una estructura pot ser estable i trencar-se o ser resistent i no tenir estabilitat. Les estructures estables són aquelles que, en aplicar-li una força sobre elles, conserven la seva posició, són inestables aquelles que en aplicar-los una petita embranzida, perden l'equilibri.

CENTRE DE GRAVETAT

L'estabilitat està relacionada amb el centre de gravetat. El centre de gravetat és un punt imaginari en el qual estaria concentrada tota la massa del cos si es pogués comprimir. 


Si aquest punt se situa fora de la base de l'objecte, aquest es torna inestable i cau.





El centre de gravetat no canvia sigui el que sigui la posició que adopti. En els cossos geomètrics el centre de gravetat és fàcil de calcular sent una mica més complicat en els cossos irregulars. En aquest últim cas és necessari l'ús d'un plomada per calcular el centre de gravetat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada